Cari Hesap Nedir?

Cari Hesap Nedir? Bildiğimiz gibi, kendi başına işleyen bir ekonomi yok. Bazı ülkeler, tipik olarak gelişmekte olan ülkeler, doğal kaynaklar bakımından oldukça zengindir. Bunları ihraç etmeye güvenirken, diğerleri, tipik olarak gelişmiş ülkeler gibi geniş bir endüstriyel sektöre sahiplerdir. Ancak üretimlerini besleyecek neredeyse hiç hammadde yoktur. Bu, ithalat ve ihracatın, bu iki tür ülkenin ekonomik genişlemesinde önemli bir rol oynayacağı ve Ticaret Dengesini ekonominin mevcut durumunun önemli bir belirleyicisi haline getireceği anlamına gelir.

Ticaret Dengesi, bir ülkenin cari hesabının en büyük bileşenidir; Sırasıyla Ödemeler Dengesinin iki ana bileşeninden biri, diğeri sermaye hesabıdır.

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, bir ülke ile dünyanın geri kalanı arasındaki tüm parasal işlemleri yansıtan bir ifadedir. Ülkelerin mal ihracatı ve ithalatı, mali sermaye, mali transferler ve hizmetler için tüm ödemeleri kapmaktadır. Tüm bu işlemler iki hesapta sınıflandırılabilmektedir; bu hesaplar ise, cari hesap ve sermaye hesabıdır.

Tüm cari hesap bileşenlerini dahil ettikten sonra, hesap herhangi bir açık veya fazlalık bırakmadan sıfırla eşleşmelidir. Örneğin, bir ülke ihraç ettiğinden daha fazla mal ithal ediyorsa ve bir ticaret açığı varsa, o zaman eksiklik, merkez bankası rezervlerini kullanmak, borç biriktirmek vb. Gibi başka bir girişle telafi edilmelidir.

Cari Hesap Nedir
Cari Hesap Nedir?

Ödemeler dengesi, hükümetlerin ekonomi politikalarından etkilenmektedir ve sonuçlarını yansıtmaktadır. Bazı ülkeler belirli bir sektörde yabancı sermayeyi çekmeyi amaçlayan politikalar uygularken; diğerleri uluslararası piyasalarda rekabet avantajı elde etmek için yerel para birimlerini yapay olarak bastırarak ihracatlarını artırabilir ve döviz rezervlerini artırabilirler.

Mevcut Hesap

Cari hesap, en genel olarak bir ülkenin tasarrufları ile yatırımları arasındaki fark olarak tanımlanabilir. Dış ticaret dengesi, net cari transferler; (nakit transferleri) ve yurt dışından net gelir (yurtdışında yapılan yatırımlardan elde edilen kazançlar artı yurtdışında çalışan bireylerin yurtdışındaki ailelerine gönderilen paralar, havale olarak da bilinir, eksi ödemeler toplamıdır).

Yatırımların ödemeler dengesi sermaye hesabında bulunduğunu, ancak yatırımlardan elde edilen gelirin cari hesaba kaydedildiğini unutmayın.

Cari hesap fazlası bir ülkenin net dış varlıklarını ilgili tutar kadar artırır, açık ise bunun tersini yapar. Cari hesap fazlası olan bir ülkenin dünyanın geri kalanına net borç veren olduğu söylenirken, tersi ise onu net borçlu konumuna getirmektedir.

Net borç veren, ürettiğinden daha az tüketiyor, yani tasarruf ediyor ve bu tasarruflar yurtdışına yatırılıyor, böylece yabancı varlıklar yaratılıyor.

Net borçlu, ürettiğinden daha fazlasını emiyor, bu da yalnızca diğer ülkelerin tasarruflarını ödünç verdiği; dolayısıyla yabancı borçlar yarattığı veya ülkenin döviz rezervlerini tükettiği anlamına gelmektedir.

ABD cari hesabındaki değişiklikler yılda dört kez rapor edilir. Gösterge her çeyreğin son ayında yayınlanır ve önceki çeyreğe ait verileri yansıtır, örn. Eylül ayında ikinci çeyrek cari işlemler dengesi açıklandı. Bu, orta derecede dalgalanmaya neden olan bir göstergedir, ancak özellikle beklentileri aşarsa ABD doları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilmektedir. Beklenenden daha iyi bir okuma dolar için yükseliş olarak alınmalı, tahmin edilenden daha kötü bir değer ise düşüş olarak kabul edilmektedir.

Genel olarak, cari hesap açığı yerel para birimi döviz kuru için negatif olarak değerlendirilirken, fazlalık tipik olarak iyi bir şeydir. Bununla birlikte, cari hesabın çoğunu oluşturduğu için ticaret dengesini tartıştığımızda açıklayacağımız bazı özellikler var.

Sermaye Hesabı

Sermaye hesabı, ödemeler dengesinin ikinci ana bileşenidir ve bir ülkenin varlık sahipliğindeki değişikliği yansıtır. Bir ülkeye giren ve çıkan özel ve kamu uluslararası yatırımlarının net sonucudur.

Sermaye hesabındaki bir fazla, ülkeye daha fazla para akması anlamına gelir ve bu da yerli varlıkların yabancı mülkiyetinde bir artış olduğunu gösterirken, bir açık, paranın ülkeden dışarı aktığı anlamına gelir ve bu da ulusun yabancı varlıklarda sahipliğini artırdığını gösterir. .

Sermaye hesabı, temelde, yerli varlıkların yabancı mülkiyetindeki değişiklik eksi yabancı varlıkların yerli sahipliğindeki değişiklik arasındaki farktır. Bunları parçalara ayırırsak, dört unsur vardır:

  • Doğrudan yabancı yatırımlar
  • Portföy yatırımları
  • Diğer yatırımlar
  • Rezerv hesabı

Ticaret Dengesi

Ticaret Dengesi veya ticari denge, bir ülkenin belirli bir dönem için ihracat ve ithalatının parasal değeri arasındaki, yerel para biriminde hesaplanan farktır. Aynı zamanda bir ekonominin çıktısı ile iç talep arasındaki farkla; yani ülkenin yerli üretiminin ne olduğu ve ne kadar tükettiği ile aynıdır. İhracat ithalatı aştığında veya pozitif bir bakiye olduğunda; bir ticaret fazlası elde ederiz, bunun tersine ticaret açığı denir.

Bir ülkenin ticaret dengesini etkileyen birkaç faktör vardır.

  • Döviz kuru hareketleri
  • Hammadde ve diğer girdilerin maliyeti
  • Yurt içinde üretilen malların fiyatları
  • Yerli üretimin maliyeti ile ithalatçı ülkedeki maliyet arasındaki fark
  • Ticaretteki vergiler ve kısıtlamalar
  • Güvenlik, sağlık ve çevre standartlarındaki farklılıklar

Farkına Varmak

Ticaret dengesi en yanlış anlaşılan göstergelerden biridir; çünkü yorumu diğer bazı büyük piyasa hareket ettirenler kadar basit değildir.

Bir ticaret fazlası, ülkenin ithal ettiğinden daha fazla mal ihraç ettiğini gösterdiğinden, bu, yerel para birimine, ödemeleri yapmak ve bunları satın almak için belirli bir miktarını elde etmesi gereken yabancı alıcılar tarafından artan talep olacağı anlamına gelmektedir.

Mantıksal olarak, bir ticaret açığı, yabancı mal satın almak için yerel para birimini, bizim durumumuzda ABD dolarını satanların, yerli malı alabilmeleri için döviz satın alanlardan daha fazla olduğunu, bizim durumumuzda ABD malları.

Bir ticaret açığının her zaman kötü bir şey olmadığını ve ekonominin iş döngüsüne bağlı olduğunu unutmayın. Durgunluk dönemlerinde, ülkeler genel olarak ihracatlarını artırmaya çalışırlar çünkü; tüketici duyarlılığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan istihdamı canlandırır. Diğer yandan bu, tüketici harcamalarını artırmakta ve genel ekonomik aktiviteyi artırmaktadır.

Güçlü ekonomik genişleme dönemlerinde, ülkeler genellikle daha fazla ithalat yapmayı severler çünkü bu; deflasyonist bir etkiye sahip olan fiyat rekabeti sağlar. Güçlü ithalat aynı zamanda ekonominin fiyatları artırmadan arzı karşılama kabiliyetinin ötesinde mallara erişim sağlar. Bu, ekonomik yavaşlama zamanlarında bir ticaret açığının önlenmesi gerekmesine rağmen; güçlü genişleme sırasında yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Değişim En Önemlisi

Sadece ticaret fazlası veya açığı gösteren raporun değil; aynı zamanda önceki döneme göre değişimin de önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, Amerikalıların ihracatı, son beş aydır ithalatları istikrarlı bir şekilde geride bırakıyorsa; Bu eğilim altıncı ayda da devam edecek gibi görünüyorsa, bir fazlaya sahip olduğumuz gerçeğinden daha büyük bir önem taşıyacak ve böylece ABD dolarına güçlü bir destek sağlayacaktır.

Öte yandan, ardı ardına gelen beş aylık kazanımın ardından altıncı ayda fazlalıkta bir düşüş yaşarsak; Ticaret dengesinin bir fazlalıkta kalmasından kaynaklanan olumlu duyguyu en azından kısmen telafi edecektir.

Hakkında forextakip

Kontrol et

Bordro Vergisi Nedir

Bordro Vergisi Nedir?

Bordro Vergisi Nedir? Türkiye’de ne tür bir iş yapıyor olursanız olun, Bordro vergisi ödemek zorundasınız. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir